Educació en la diversitat i promoció de la salut sexual

1. FORMACIÓ I SENSIBILITZACIÓ:

– Món educatiu. Projectes integrals

Coeducació

Acompanyem al disseny i impuls de projectes de coeducació per tal que els centres educatius esdevinguin espais igualitaris, d’acollida de la diversitat i lliures de qualsevol discriminació. Creiem necessari donar una resposta creativa, eficient i coordinada a noves realitats!

Mira què en diem!

«Com en les matemàtiques, els alumnes necessiten uns coneixements afectivosexuals bàsics»

Diversex. Educació sexual i servei comunitari

Formem i acompanyem a població jove, ja sigui estudiants de l’ESO o de cicles formatius, per a que puguin desenvolupar intervencions d’educació sexual entre iguals i millorar la seva pràctica com a futurs professionals d’aquest àmbit.

Treballem perquè els i les joves esdevinguin protagonistes del procés de transformació social!

Vols conèixer un dels nostres projectes ?

– Infants

“Cua de sirena”. Espectacle de titelles i objectes!

En Roc estava més marejat que un allioli. No entenia res de res del que el cranc li havia dit… No entenia per què era una cosa que s’havia de convertir en una altra. A més a més, per sempre més! Una cosa o l’altra. Blanc o negre. Carn o peix. Nen o nena, humà o sirena… Com si només hi hagués dues opcions! No pot ser que una decisió sigui també que no vols prendre una decisió?

“Com parlem dels nostres cossos, el cicle menstrual i la reproducció?”

Acompanyarem l’aprenentatge sobre el propi cos i la diversitat de cossos tot fomentant l’autoconeixement i l’autoestima.  Incidirem en les parts del cos i els processos fisiològics que tenen més a veure amb el desenvolupament sexual i que, sovint, encara desconeixem o no en parlem amb prou claredat.

No et quedis en silenci! Prevenció de l’abús sexual infantil

Aproparem la mirada entorn les situacions d’abús per fer-ne més senzilla la seva identificació, prevenir situacions de risc i aprendre a comunicar-les, a través del visionat d’un curtmetratge. Crearem un espai de seguretat on parlar del dret al propi cos, a la intimitat i a la llibertat mitjançant tècniques derivades del Teatre de l’Oprimit que ens permetran assajar les respostes!

Eines per combatre el bullying i abraçar la diversitat

Qüestionarem els estereotips i les sancions de gènere com a eina per a prevenir les situacions de bullying i contribuir a crear un entorn més divers, segur i amable per a tothom.

“Vull ser lliure. Explorem la diversitat dels afectes, expressions i identitats de gènere.”

Donarem la benvinguda a la diversitat d’afectes, expressions i identitats de gènere i contribuirem a aportar referències i pràctiques que fomentin una vivència del gènere més flexible i lliure .

“Si no vol estar amb mi és perquè no m’estima”. Relacions d’afecte i estima en la infància i prevenció de relacions violentes.

Ens endinsem en l’amistat i l’estima, així com entorn els mites de l’amor romàntic, per prevenir situacions de violència i enfortir els llaços entre l’alumnat. És un taller que ens permet prendre consciència de les dinàmiques de poder i també de cooperació en les relacions d’amistat i afectives a través de la vivència i l’experiència del grup-classe. A través de la metodologia del Teatre de l’Oprimit crearem un espai de seguretat i compartirem possibles eines per la gestió dels secrets i també de les complicitats!

 És un taller que ens ajuda a endinsar-nos en les dinàmiques del bullying i la naturalització de la violència entre els infants i joves.

– Joves

“Jo decideixo! Sexualitat i Plaers.”

La sexualitat és una font de diversió, intimitat, autoconeixement i plaer que massa vegades hem vist com quelcom perillós i secret.

En aquest taller qüestionarem tot allò que s’espera de nosaltres en una relació sexual, abordarem obertament qüestions tradicionalment silenciades com les zones erògenes, l’anatomia genital o l’ejaculació i explorarem altres imaginaris i pràctiques que ens permetin gaudir més lliurement de la sexualitat.

“Alguna cosa hauran fet per provocar”. Micromasclismes en crisi

Els micromasclismes o microviolències són pràctiques subtils i imperceptibles que naturalitzem i que ens dificulten avançar cap a la igualtat de drets. Ningú no s’escapa d’aquesta realitat! Cal fixar-nos bé com actuem! L’adolescència és un moment clau per reproduir-les o bé per transformar-les!

“L’amor ho pot tot? Desmitifiquem l’amor romàntic i fem-nos amb els arnesos necessaris per gaudir i estimar!”

L’amor romàntic, basat en mites com la dependència mútua,  no només nega i invisibilitza tota individualitat i tota relació fora de la parella, sinó que també justifica les relacions coercitives i sustenta tot el ventall de violències de gènere.

Amb l’objectiu de superar aquests mites i viure de manera sana, plena i desinhibida les nostres relacions afectives, treballarem al voltant d’altres models d’amor, de les necessitats, desitjos i límits propis, la comunicació verbal i no verbal i el consentiment i desig compartit.

“Si no es pot ballar, no és la meva revolució”. Parlem de diversitat sexual i de gènere!

La divisió de totes les persones en dos gèneres, homes o dones, sense opció a explorar altres expressions, rols, identitats i orientacions sexuals, implica, per una banda, la limitació i simplificació de les nostres vivències i possibilitats i, per altra banda, l’exclusió i violència contra qualsevol persona que sigui diferent!

El taller permet anomenar, entendre i construir altres significats més enllà de la norma. Parlarem d’intersexualitat, de què vol dir ser cisgènere i transgènere, de la diversitat de preferències sexuals i de com aquestes categories es retroalimenten amb altres eixos de desigualtat com poden ser pertànyer a una determinada classe social, viure a un barri determinat, tenir alguna diversitat funcional o ser una persona racialitzada.

“#StopViolències de gènere i LGTBIfòbia. Xarxes socials i prevenció en línia.”

Sexting, sexpreading, grooming, ciberbullying… Què té a veure tot aquesta espècie d’argot amb els i les joves? I concretament, amb les persones LGTBI?

Malgrat la gestió de les relacions i de la comunicació depèn de les actituds de les seves usuàries, l’aparició d’internet ha transformat radicalment les formes de flirteig, però també, les violències de gènere i entre grups d’iguals. El caldo de cultiu idoni per la seva perpetuació és l’anonimat, la immediatesa, l’efecte cadena, la diversitat de canals, la impossibilitat de rastrejar-ne l’origen, la intencionalitat, la invasió de l’espai personal de la víctima inclòs a l’espai de la llar… Però, què poden fer les adolescents per generar espais segurs? 

El taller facilita algunes claus per a un flirteig i comunicació segures, així com per a la prevenció del sexpreading, la ciberviolència o el ciberassetjament.

– Professionals del món educatiu

Idees, eines i mètodes per repensar la pràctica educativa per a professorat i professionals del món del lleure.

– Personal tècnic / Ajuntament i administració

Assessorem i formem a equips i professionals en matèria de polítiques d’igualtat de gènere i LGTBI!

Transversalització de la perspectiva de gènere i de la diversitat sexual i de gènere als governs locals.

Implementació de la Llei 11/2014

Disseny i eines per campanyes de sensibilització o de prevenció de les violències de gènere o de la LGTBIfòbia al municipi

Diagnosi i redacció de Plans d’Igualtat de Gènere i LGTBI

Recomanacions en polítiques laborals i contractació pública

Pressupostos en clau de gènere

i molt més!

– Agents de salut i comunitats migrades

Projecte de sensibilització sobre la prevenció del VIH/Sida i altres ITS en comunitats migrades mitjançant cursos de formació d’agents de salut, tallers en col·laboració amb altres entitats i treball en xarxa i assessoraments individuals.

2. DIAGNOSI, ASSESSORAMENT I ACOMPANYAMENT

– Diagnosi

Recollim informació relativa als coneixements, les actituds i percepcions que tenen els infants i joves al voltant de la sexualitat i les relacions afectives.

Assessorament i acompanyament

Assessorament individual o grupal i possibilitat de préstec de material pedagògic.

3. CREACIÓ DE MATERIALS PEDAGÒGICS I DE SENSIBILITZACIÓ:

Elaborem materials i recomanacions en diferents formats i per a tot tipus de públic!

Diversex. Guia d'Educació Sexual per a professionals de l'àmbit socioeducatiu

Protegeix-te cony! Guia de salut sexual per a persones amb cony de tots els gustos i gèneres.

Cua de Sirena

+34937271900 - de dilluns a divendres de 9 a 18h

Actuavallès

Prova VIH

Ca l'Enredus

Avís Legal, Política de privacitat i cookies

Actuavallès 2021 | Disseny: Júlia Larrosa i Filigrana Produccions | Edició: Julio Pérez